2
april
2015
Codeklas van Pauline Maas

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Scholen

Nieuw boek over programmeren met kinderen in de klas

Een nieuw praktisch boek van Pauline Maas is verschenen: CodeKlas (BoekTweePuntNul, € 19,95). Het boek onderbouwt de noodzaak van lessen programmeren in het basisonderwijs.

Waarom zouden we jonge kinderen leren programmeren?

In binnen- en buitenland woedt momenteel  een discussie over het belang van het op jonge leeftijd leren programmeren. Het boek Codeklas wil een bijdrage leveren aan die discussie door gewoon praktisch op weg te helpen met een aanzet tot een leerlijn programmeren (in slecht Nederlands ook wel ‘coderen’ genoemd). Veertig praktische tools ter inspiratie en interviews met experts uit onderwijs en bedrijfsleven maken het boek rijk. Pauline wist zich ondersteund door een groot aantal co-auteurs. We zijn blij dat het boek er is, en veel leerkrachten waarschijnlijk ook, zodat zij lekker kunnen gaan programmeren met kinderen in de klas. Maar ook voor gebruik thuis is het geschikt.

In verschillendeEuropese landen zoals Engeland, Estland en Scandinavië, maakt programmeren al standaard onderdeel uit van het lesaanbod. In Nederland wordt programmeren nog slechts sporadisch aangeboden binnen het huidige curriculum. We hopen dat dit nu snel verandert, doordat leekrachten zich door bronnen als Codeklas gesterkt voelen om het experiment aan te gaan. Want alleen door het te doen, door te onderzoeken hoe je leerlingen kunt inspireren en optillen in computational thinking, zullen we ontdekken wat de waarde ervan is.

Diverse onderwerpen die gelinkt zijn aan programmeren worde  daarbij  behandeld  Denk  hierbij  aan  robotica, het  maken va  apps en websites, 3D-printing, Maker Education en natuurlijk het leren programmeren zelf. In samenwerking met onderwijswetenschapper Amber Walraven is een leerlijn programmeren opgesteld dit in het boek wordt omschreven en toegelicht.

Codeklas van Pauline Maas

CodeKlas is verkrijgbaar bij uitgeverij BoekTweePuntNul: www.boektweepuntnul.nl. Met de kortingscode CodeKlasPB kunt u het boek via de website bestellen zonder verzendkosten.

Via Bureau Jeugd & Media kunt u Pauline boeken voor het geven van gastlessen of workshops voor leerkrachten.

Gerelateerde berichten
schermtijd #WvdM Bureau Jeugd en Media
Het jonge kind

Aan of uit – hoe gaat dat bij jou thuis? #WvdM #schermtijd

Lees verder

mediaopvoeding in de kinderopvang - Bureau Jeugd en Media
Ouders

Wat kan de kinderopvang doen aan mediaopvoeding?

Lees verder

Bureau Jeugd & Media