juni
2022
Gepubliceerd door Jacqueline Kleijer in Ouders
Zomaar een ouderavond
Zomaar een ouderavond. Nu eens in een groot theater, maar soms staan we in een zaaltje waar de was hangt. Niet wezenlijk anders, elke avond is uniek. Een verslagje van onze spreker Jacqueline Kleijer.
Soms sta je als spreker in een gymzaaltje waar het wasrekje ook staat en soms sta je in een grote theaterzaal. Voor de interactie en overdracht maakt het eigenlijk helemaal niet uit. Gisteren sprak ik dus in deze theaterzaal. Ook hier ouders die hun tips en zorgen deelden. Ook hier konden we om onszelf en de jongeren lachen. Er was zelfs een geluidsteam aanwezig dat bestond uit leerlingen. Zij bleken te raadplegen als deskundigenpanel: ze deden mee met alle interactie. En ja, ze konden bevestigen dat zes uur schermtijd per dag geen uitzondering is…
Ik had die jongeren trouwens allemaal al gezien in de gastlessen die ik op de school gegeven had, waardoor ik ouders kon vertellen wat mij opgevallen was. Zoals dat kinderen erg veel last kunnen hebben van het (goedbedoelde) magistergedrag van hun ouders. Een docent vertelde dat zij aan het begin van het schooljaar ouders adviseert om maar één keer per week te kijken, in overleg met het kind. Het levert onmetelijk veel stress op bij alle partijen, als je er zo bovenop gaat zitten.
Een andere ouder vertelde dat ze met het bouwen van hun huis direct hadden aangestuurd op een kast met een stopcontact erin, zodat daar ‘s avonds alle telefoons in kunnen. En dat werkt. ‘Jong geleerd is oud gedaan’, blijkt te kloppen: het is een gewoonte geworden om daar op gezette tijden de mobiel in te leggen en dat geeft veel rust in huis. Daarop vertelde iemand dat ze bij feestjes aan al het bezoek vraagt om mobieltjes in een mandje te te doen. Werkt ook. En nee, antwoordde ze op mijn vraag, er had nog nooit iemand een verkeerd mobieltje mee naar huis genomen…
Pesten is ook vaak een onderwerp dat ter sprake komt op een ouderavond. Een vader vroeg iets over zijn andere kind dat gepest werd op de basisschool: “Kan ik vragen of de school eerder ingrijpt? Of moet ik afwachten?” Zo’n vraag raakt me diep; het zou geen vraag moeten zijn, maar een vanzelfsprekende samenwerking met ouders en school.
Vertrouwen is altijd een thema op de avonden: vertrouwen in je kind (hoeveel privacy geef e ze?), vertrouwen op hun goede keuzes op sociale media (het ene kind vertrouw je daarin meer dan het andere), in hoeverre je anderen kunt vertrouwen en je ze wantrouwen moet bijbrengen.
Kortom, het was een avond als alle andere, en tegelijkertijd was het weer uniek. Ik werd blij toen de afdelingsleider als afsluiting aan de ouders vroeg welke tips ouders mee naar huis namen. Een ouder merkte toen op: “Ik ga milder naar mijn kind kijken.” Kroontje op de avond!
Ook een ouderavond boeken? Dat kan hier.