12
november
2015
wachtwoorden

Gepubliceerd door Raoul Teeuwen in Ouders

Veilig omgaan met wachtwoorden

De meeste kinderen moeten zelf maar uitvinden hoe ze voorkomen dat ze gehackt worden. Ze hebben geen idee hoe ze kunnen voorkomen dat de computer waar ze op werken (misschien werken ze ook op uw computer?), besmet raakt. We zouden er niet aan denken om kinderen geen verkeersles te geven. Dat ze zelf al doende maar uit moesten vinden wat handig was in het verkeer. Maar zoiets gebeurt eigenlijk wel met computers.

Dus klikken ze op de meest kleurige, flikkerende reclames waarmee ze gratis credits of telefoons kunnen winnen (eventueel na alleen maar hun 06-nr in te voeren), op tooltjes waarmee ze (zogenaamd) kunnen zien wanneer ze uit een digitale groep worden gegooid, programmaatjes die beweren dat ze daarmee gratis credits krijgen voor hun favoriete spel etc. Maar wanneer begin je je kind te vertellen dat ze niet overal op moeten klikken? Waar waarschuw je ze concreet voor en wat zijn de gevaren precies?

Wachtwoorden: basisveiligheid

Op ouderavonden die we verzorgen komen veel zaken aan bod. Nu willen we het hebben over de belangrijkste basisveiligheid: goed omgaan met wachtwoorden.

Even eerlijk: houdt u het bij? Het aantal websites dat gehackt wordt, waar (inlog)gegevens worden gestolen? En hoeveel websites hebben niet eens door dat ze gehackt zijn? Op hoeveel websites heeft u een account? We doen steeds meer online. En overal hebben we een wachtwoord nodig. U kent het advies wel: overal moeilijke, lange, slecht te raden wachtwoorden. Die je liefst regelmatig wijzigt. Dat is niet te doen in de praktijk. En zo gebruiken veel mensen op hetzelfde wachtwoord over verschillende websites.

Maar ja, als dus één van die websites wordt gehackt, dan kan ligt uw wachtwoord voor heel veel websites op straat. Iedereen kan dan gaan testen of ze met uw sleutel binnen komen.

Oplossingen

Er zijn oplossingen: de wachtwoordmanagers (of: wachtwoordbeheerders). Het zijn digitale kluizen. U hoeft alleen van die kluis uw wachtwoord te weten: de rest van uw wachtwoorden onthoudt de kluis voor u. Steeds meer mensen gebruiken zo’n wachtwoordmanager. Toch zijn er nog veel mensen die denken: “klinkt goed” maar ze doen vervolgens (nog) niets. Misschien omdat ze zich niet kunnen voorstellen wat de schade kan zijn, als iedereen ineens overal bij kan.

‘Weer wat extra … zal wel lastig zijn… kijk ik later nog wel naar’. Misschien nemen veel mensen pas actie als een site waar zij ook op zitten, is gehackt, en ze op alle sites waar ze datzelfde wachtwoord gebruiken, hun wachtwoord moeten wijzigen. En dan maar hopen dat ze handige hackers voor zijn.

Het mooie is, is dat veel wachtwoordmanagers je het leven ook makkelijker maken: in plaats van dat je op elke site zelf je wachtwoord moet invullen, kan je wachtwoordmanager dat voor je doen.

Jong geleerd

Kinderen krijgen ook al vroeg te maken met wachtwoorden. Wat zou er nu mooier zijn dan dat uw kind maar één wachtwoord hoeft te onthouden, namelijk die van zijn of haar kluis. En dat kinderen al vroeg leren hoe gemakkelijk het is om elke website te beveiligen met een apart, lang, moeilijk wachtwoord, zonder dat je dat hoeft te onthouden, want dat doet je wachtwoordmanager.

Praat er in ieder geval eens over. Weten ze van het bestaan van wachtwoordmanagers? Gebruiken ze nu op veel websites hetzelfde wachtwoord? Weten ze wat de risico’s zijn als één van die websites wordt gehackt? Misschien kunt u samen aan de slag: kies een wachtwoordmanager, installeer samen, en laat je kind al doende zien hoe het werkt.

Ik ben zelf fan van de wachtwoordmanager Lastpass, omdat ik dan overal waar ik werk bij mijn wachtwoorden kan. Anderen kiezen voor een lokaal systeem, omdat ze cloudoplossingen niet vertrouwen. Dan is Passwordmaker een alternatief.

Op de website van Bof.nl vindt u een overzicht van de mogelijkheden.

Veel mensen hebben vragen over wachtwoordmanagers. Wat als je het wachtwoord van je kluis vergeet? Hoe beveilig je je kluis goed? Wat als de leverancier van de wachtwoordkluis ermee stopt? Op de sites van veel wachtwoordkluis-leveranciers staan antwoorden op veelgestelde vragen, zoals op hier. Het beste is om eerst zelf een wachtwoordmanager in gebruik te nemen voordat u er met uw kind over begint: dan weet u hoe het werkt.

Op www.veiliginternetten.nl vindt u nog veel meer (basis)tips over veilig internetten.

Ouderavonden

Op onze ouderavonden kunt u ook altijd vragen stellen op dit gebied! U bent vast niet de enige met uw vraag. En misschien hebben andere ouders ook wel heel goede oplossingen, tips en ervaringen.

Naschrift 24 november 2015:

De Consumentenbond testte een aantal wachtwoordmanagers. Het resultaat staat hier.

Gerelateerde berichten
sexting
Scholen

‘Weet iemand waar Laura is?’ Serie over shame sexting: de klasgenoot

Lees verder

Media Ukkie Dagen 2017 Onderzoek naar mediagebruik ukkies (0-6 jaar)
Het jonge kind

Media Ukkie Dagen 2017 van start

Lees verder

Bureau Jeugd & Media