31
januari
2020
TikTok-tips

Gepubliceerd door Jacqueline Kleijer in Ouders

TikTok-tips

Jacqueline Kleijer schoof op de avond van 29 januari 2020 aan bij de radiouitzending van ‘Het oog op morgen’. Ze gaf commentaar op het nieuws over TikTok, dat de app voor jongeren niet veilig is. NRC schreef daar en artikel over. Hier geeft ze nog enkele tips voor ouders.

In ons land doen 830.000 kinderen aan TikTok; dat maakt het één van de populairste apps van het moment. Toch hebben veel volwassenen nog nooit van de app gehoord. Ook volwassenen die met kinderen werken, of ouders wier kind de app gebruikt. Ook veel jonge kinderen gebruiken de app. Dat was al zo toen het nog Musical.ly heette. De app heeft een minimumleeftijd van 13 jaar, maar heel veel gebruikers zijn jonger dan 13. Kinderen kunnen heel makkelijk een andere leeftijd invullen als ze een account maken. Beter is natuurlijk dat je als ouder meekijkt; dan kun je commentaar geven, vragen stellen en toezicht houden op wat ze plaatsen en zien, en welke reacties ze krijgen.

NRC

De aandacht voor TikTok kwam door een groot artikel in NRC, zie ook hier, en met podcast, waar onder andere aandacht was voor de slechte moderatie, gebrek aan maatregelen om jonge gebruikers te beschermen tegen groomers (mensen die meer willen met kinderen dan goed voor ze is, meestal pedoseksuelen). De vraag was ineens: hoe moet je hier als ouder mee omgaan. Een paar tips van ons, kunnen helpen wellicht.

Heel erg openbaar

Als je kind de app gebruikt zonder dat jij als ouder dat weet, staan waarschijnlijk alle instellingen op openbaar, want dat is de standaardinstelling. Dat betekent dat iedereen alles van je kind kan zien, ook ongenode kijkers. De kinderen op TikTok willen ook graag gezien worden door heel veel mensen, want je kunt beroemd worden met de app. En dus koppelen ze hun account ook vaak aan hun YouTubekanaal of instagramaccount.

Tips voor ouders

We delen graag onderstaande zes tips om misbruik te voorkomen.

  1. Laat je kind zijn/haar TikTok-profiel niet aan Insta en YouTube koppelen (deze apps zijn eigenlijk ook voor 13+);
  2. Controleer als ouder elke volger;
  3. Zet het account op privé;
  4. Zet de functie voor privéberichten uit – gebruik voor bekenden alleen WhatsApp;
  5. Laat je kind niet zijn of haar eigen naam gebruiken op TikTok, om te voorkomen dat ze gevonden en benaderd worden via andere sociale media;
  6. Als je kind daadwerkelijk een grote hoeveelheid volgers krijgt, dan kun je als ouders een zakelijk beheerd emailadres toevoegen aan het profiel en/of je aansluiten bij een creators netwerk/manager.

Meekijken

Voor kinderen op de basisschool is meekijken echt gewenst. Zelf adviseer ik ouders altijd om met hun kinderen mee te kijken in de basisschoolleeftijd. Ouders vinden dat qua privacy vaak lastig. Maar het is ook goed om te bedenken dat het juist veiligheid geeft voor kinderen, mits je open open en eerlijk praat met je kind. Zodra ze het gevoel krijgen dat je alles afwijst, wordt het lastig, maar als je laat zien dat je interesse hebt maar ook regels, dan vinden ze dat prima. Het hoort echt bij het dagelijkse opvoeden dat je steeds praat over hun online ervaringen.

Enne… ga naar die ouderavonden die je school organiseert over sociale media. Of vraag of de school zo’n ouderavond geeft. Daar krijg je hands on-voorbeelden en actuele tips uit de praktijk. Bovendien hoor je hoe andere ouders met online dilemma’s omgaan. Want wat er niet veranderd is de afgelopen jaren is dat we elkaar nodig hebben bij de opvoeding van onze kinderen. Offline én online.

Het item over TikTok in de uitzending van Het Oog is hier terug te luisteren.

Gerelateerde berichten
Onderzoek

Media-multitasken: niet zonder problemen

Lees verder

Bureau Jeugd & Media