10
november
2022
Schermstrijd - Bureau Jeugd en Media (Unsplash)

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Ouders

Schermstrijd

Om zoveel mogelijk ouders en jongeren bewust te maken van hun schermtijd, zijn vier studenten via social media de challenge Schermstrijd gestart. Dit doen ze in het kader van hun opleiding Commerciële economie aan de Hogeschool van Amsterdam. In de challenge worden mensen uitgedaagd om hun gemiddelde schermtijd eenmalig te doneren aan een hobby, passie of simpelweg iets waar ze beter in willen worden. Ze worden uitgenodigd om in een korte video te laten zien waar ze hun schermtijd aan besteed hebben en wat dat heeft opgeleverd. Dit kan vervolgens worden gedeeld op de socials om anderen ook te inspireren om de challenge uit te voeren. In de afgelopen weken hebben de studenten al een bereik van meer dan 250.000 mensen weten te behalen. In de komende weken gaan zij door om nog meer mensen bewust te maken van hun schermtijd, in de hoop dat zij weer hun dromen volgen in plaats van hun socials. Justine Pardoen sprak met een de intiatiefnemers, Joop Vriend.

Voerden jullie zelf schermstrijd, of zijn jullie je hiermee pas gaan bezighouden door deze opdracht voor je opleiding?

Ieder van ons had er last van. De een zat steeds tot diep in de nacht op Insta of TikTok te scrollen, in een soort algoritme-gevangenis. De ander had er last van dat hij door sociale media steeds minder toekwam aan studeren. We wisten het wel, maar ook weer niet. Sociale media leiden enorm af, en op het moment zelf ga je daarin mee, niet bewust van wat de prijs is. Ikzelf vond het steeds vervelender te merken dat ik veel minder bewust met mijn tijd omging dan ik dacht.

Minder bewust?

Toen wij afspraken om allemaal onze schermtijd te gaan bijhouden, schrok ik pas echt. Ik was in de veronderstelling dat ik regie had over mijn tijd. Maar ik had toch niet echt door hoeveel tijd ik verspilde. Ik wist wel dat ik me de ene dag beter kan concentreren dan de andere, en dat je dan sneller afgeleid bent door je telefoon. Maar nu begrijp ik steeds beter hoe belangrijk een goede voorbereiding is. Ik heb een lege werkplek nodig, rust om me heen en mijn mobiel op niet-storen. Liefst nog leg ik hem uit zicht, in een andere kamer. Ook niet in mijn broekzak.

Leidt dat ook af dan, als je mobiel in je broekzak zit?

Het gekke is, dat ik soms mijn mobiel voelde trillen in mijn broekzak, maar dat er helemaal geen berichtje binnengekomen was. Ik voelde iets, omdat ik er blijkbaar onbewust op anticipeerde. Creepy! Dat is ontstaan toen ik werkte in een baan waarbij ik veel mijn mobiel moest gebruiken. Alles ging via die ene telefoon, ik had geen aparte voor werk. Daardoor raakte ik volledig gefixeerd: ik zat soms ‘s nachts ineens berichten voor werk te checken. Mijn schermtijd is toen enorm toegenomen en ook toen ik daar niet meer werkte, bleef dat zo hoog.

Toen ik zag om hoeveel uren het ging — 6 uur was niets –, voelde dat heel naar. Frustrerend om te ontdekken dat ik het blijkbaar nodig heb, zoveel online. Ik ben zeer gemotiveerd voor mijn studie, heb alle goede bedoelingen om me te concentreren, en toch overkomt het me dat ik zoveel tijd verspil aan dat schermpje. Ik werd teleurgesteld in mijzelf. Dat ik er zo vatbaar voor ben, die algoritme-gevangenis.

Maar als je het nodig hebt voor je werk en om contact met vrienden en studiegenoten te onderhouden, wat is daar dan mis mee? Ik denk dat veel ‘boomers’ ook wel die 6 uur per dag halen inmiddels. Ben je niet te streng voor jezelf?

Nee, ik heb het niet nodig. Ik wil nu zo min mogelijk online zijn. Ik leer er niks van en alle gezellige en waardevolle momenten met vrienden haal ik toch allemaal uit fysieke ontmoetingen. Ik wil bewust met mijn tijd omgaan; dat voelt zo veel beter. Ik dacht dat ik iemand was die zichzelf altijd onder controle had, en dat beeld heb ik moeten bijstellen. Ik wil wel zo leven, maar ik moet daar moeite voor doen. Ik was verbaasd dat ik blijkbaar toch minder ruggengraat had dan ik dacht en daar was ik ontevreden over. Ik wil bewust leven, en daar hoort niet bij dat ik zoveel tijd online besteed. Ik bleek wel 100 keer op een dag mijn mobiel op te pakken!

We hebben er nu ook met anderen veel over gepraat en kwamen tot de ontdekking dat bijna niemand zijn eigen schermtijd in de gaten houdt. In ons groepje delen we nu elke maandag onze schermtijd-rapporten met elkaar en dat is heel verhelderend. Dat het een gespreksonderwerp is, daar begint het mee. We bespreken wat het met ons doet en wat we ondernemen om weer meer regie te krijgen over onze tijd. Anderen zijn daar nog helemaal niet mee bezig: we willen graag dat iedereen de kans krijgt om voor zichzelf bewuste keuzes te maken. Omdat het veel fijner is om je leven in eigen hand te nemen dan je te laten leven door sociale media. Om je eigen dromen te volgen, in plaats van je socials.

Heb je een tip voor puberouders?

Ja, begin ermee dat je schermtijdrapporten deelt en bespreek de effecten van zoveel schermtijd. Daar begint de bewustwording en dat is het begin van andere keuzes. Keuzes waardoor je weer tevreden wordt over jezelf. En meedoen aan onze challenge natuurlijk, waarbij je eerst moet nadenken over wat je wilt. Waar zou jij die kostbare schermtijd eigenlijk aan willen besteden? Wat wil jij nou echt zelf leren of ontdekken? Waar wil je moeite voor doen om er beter in te worden? Ontdek waar je ambitie ligt en zet daarop in. En bespreek dan weer hoe je dat ervaren hebt.

De challenge en ingezonden fimpjes vind je onder de hashtag #schermstrijd2022, zoals op TikTok en Instagram.

https://www.tiktok.com/@schermstrijd/video/7158472358582406405?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7101814076946679301
Gerelateerde berichten
Treitervlogger krijgt kans bij het AD
Online jeugdcultuur

Treitervlogger betert zijn leven, is het wéér niet goed…

Lees verder

Scholen

Tip: Doe de Privacy Quickscan voor scholen

Lees verder

Onderzoek

Waarom wetenschappers nog geen diagnose willen voor problematisch gamegedrag

Lees verder

Bureau Jeugd & Media