maart
2017
Gepubliceerd door Justine Pardoen in Ouders
Phishing via Facebook en Instagram
Let even op en vertel vooral ook aan uw pubers hoe phishing via Instagram en Facebook in zijn werk gaat.
De criminelen vissen met aantrekkelijke nep-accounts. Dit wordt ook wel spear phishing genoemd, omdat de oplichter bewust contact legt met individuele accounts. Het lijkt dan ook van echte mensen te komen, die soms berichten aan jou persoonlijk sturen waarbij ze doen alsof ze je kennen.
Door nepaccounts met aantrekkelijke foto’s proberen dit soort internetoplichters in je vriendengroep of je te kunnen volgen op Twitter of Instagram. Als ze daar eenmaal in zitten, hebben ze toegang tot informatie die jij met je vrienden deelt, zoals je foto’s en persoonlijke gegevens. Ze kunnen je dan in een chatbericht of persoonlijke reactie op je pagina een link sturen. Maar als je daarop klikt ben je het haasje. Er wordt dan kwaadaardige software geïnstalleerd.
Dus, wanneer je gevolgd wordt door iemand die je niet kent met een opvallend aantrekkelijke (seksueel getinte) profielfoto:
- Volg dan niet terug en blokkeer het account.
- En vooral: klik niet op het linkje in de bio van het profiel van die persoon. De kans bestaat dat er schadelijke programma’s worden geïnstalleerd.
- Accepteer op Facebook geen vriendenverzoeken van onbekenden.
- Meld nepaccounts bij Facebook en Instagram.
Meer informatie, zie hier.
Dus: zorg dat je Facebook-account op ‘alleen vrienden’ staat.
Wees ook op Instagram voorzichting met seksueel getinte accounts. Het beste is om regelmatig je volgers door te lopen, ook via Twitter, en alle nepaccounts te blokkeren. Je weet maar nooit!