24
juli
2017
Musically is zo lek als een mandje

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Ouders

Musical.ly is niet zo veilig

Tech-redacteur Joost Schellevis (NOS) laat zien dat filmpjes van privé-accounts op de app Musical.ly eenvoudig te onderscheppen zijn via een open Wifi-netwerk.

Gebruikers van Musical.ly kunnen hun video’s zowel openbaar als privé delen, vergelijkbaar met andere sociale media als Facebook en Instagram. In de privé-modus kunnen alleen vrienden in het netwerk van de gebruiker de video zien. Die vrienden zijn zelf door de gebruiker aan zijn of haar netwerk toegevoegd. In de praktijk zijn het vooral kinderen, die playback- en dansfilmpjes met elkaar delen.

Privé is toch openbaar

Carlijn heeft er een privé-account, maar als ze het filmpje even later uploadt, kan toch de hele wereld meekijken. Joost Shellevis laat dat aan haar zien. Dat komt doordat ze een openbaar wifi-netwerk gebruikt. Carlijn, een gemiddelde Musical.ly gebruikster, had geen idee. Ze weet eigenlijk ook niet of ze van een open of gesloten netwerk gebruik maakt. Zo tech-savvy (digitaal geletterd) zijn onze kids (kinderen) nou ook weer niet…

Musical.ly past geen beveiliging toe (versleuteling bijvoorbeeld, zoals WhatsApp inmiddels wel doet), waardoor het op openbare wifi-netwerken mogelijk is om te bekijken wat kinderen versturen via de app. Ook filmpjes die door gebruikers van de app worden bekeken, kunnen eenvoudig worden onderschept. Openbare wifi-netwerken bieden daarvoor geen beveiliging.

Bron: NOS (met filmpje)

Opvoedtips:

  • Kijk met je kinderen mee wat ze posten. Gewoon omdat je geïnteresseerd bent. En vertel je kinderen wat het verschil is tussen een openbaar wifi-netwerken het afgesloten netwerk (hopelijk) thuis;
  • Geef ze regels over hoe ze hun mobiel gebruiken en hoe ze zich mogen filmen (niet in ondergoed, niet vanuit de slaapkamer) en bekijk zo nu en dan wat ze gedaan hebben. Laat zien dat je het leuk vindt hoe ze zich ontwikkelen en hoe ze daarbij sociale media gebruiken, maar laat ook merken dat niet alles zomaar kan: kweek bewustzijn over risico’s zonder ze af te remmen in hun creativiteit.
Gerelateerde berichten
Onderzoek

Media-multitasken: niet zonder problemen

Lees verder

vloggers
Online jeugdcultuur

Vloggers en YouTubers (9) — Vloggers met een verstandelijke beperking

Lees verder

Meta faciliteert ouders om te verdienen aan jonge kidfluencers - Bureau Jeugd en Media
Onderzoek

Ouders verdienen geld aan kinderen op Facebook en Insta

Lees verder

Bureau Jeugd & Media