28
maart
2023
Media Ukkie Dagen - Bureau Jeugd en Media

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Ouders

Media Ukkie Dagen 2023 #MUD

De Media Ukkie Dagen 2023 hebben aandacht gevraagd voor schermtijd van de jongste kinderen. Experts maken zich zorgen: de schermtijd neemt toe en ze zitten meer stil. Deze week krijgen ouders van jonge kinderen veel tips. Vooral om te stimuleren dat kinderen meer bewegen.

Een kwart van de ouders van 0- en 1-jarigen geeft aan dat hun kind minstens 2 uur per dag aan beeldschermen besteedt. Gemiddeld besteden jonge kinderen tot en met 6 jaar 100 minuten per dag aan digitale media, met name op tablet, telefoon of televisiescherm. Dit blijkt uit een verdiepend onderzoek van Netwerk Mediawijsheid. Hieruit komt ook naar voren dat digitaal mediagebruik vaak samengaat met stilzitten en dat dit toeneemt als kinderen ouder worden.

Het huidige mediagebruik bij jonge kinderen is aanzienlijk meer dan dat de World Health Organisation (WHO) adviseert. Volgens deze officiële richtlijnen zouden kinderen tot 2 jaar geen schermtijd moeten hebben en kinderen tot 5 jaar maximaal 1 uur per dag. “In voorgaande jaren hebben we al vaker een toename gezien van dagelijkse schermtijd bij jonge kinderen en dat lijkt zich nu wederom voort te zetten met nog eens 7 minuten erbij ten opzichte van 2022. Dat is zorgelijk, want overmatig gebruik van digitale media en te weinig beweging op jonge leeftijd kan slaap en taalontwikkeling negatief beïnvloeden en overgewicht en bijziendheid in de hand werken”, aldus onderzoeker lector dr. Peter Nikken van hogeschool Windesheim.

Tijdens de Netwerksessie ‘Bewegen met media? Op zoek naar balans’, op 22 maart 2023 in het kader van de Media Ukkie Dagen, kregen professionals kennis en handvatten om werk te maken van digitale balans voor kinderen van 0-6 jaar. Moderator Freek Zwanenberg (Bureau Jeugd & Media) ging in gesprek met Anouk Tuijnman over het verdiepend onderzoek Iene Miene Media 2023.

Netwerk Mediawijsheid heeft met experts 10 tips ontwikkeld die thuis eenvoudig en direct toe te passen zijn. Bekijk de tips hier.

Wij maakten twee tipsheets bij ons eigen webinar (voor professionals) van 20 maart (hier terugkijken tot 3 april):

  1. Tipsheet voor ouders, mediaopvoeding 0 – 6 jaar.
  2. Tipsheet voor professionals, mediaopvoeding 0 – 6 jaar.

Krijgt u onze nieuwsbrief al? De nieuwe ziet u hier (30 maart 2023).

Aanmelden kan hier.

Gerelateerde berichten
Samen de online wereld verkennen, Niels Baas, Pica 2015.
Ouders

Als je dochter (8 jr) vrienden wil worden met ‘Henk’ uit Groningen

Lees verder

reclamecode voor vloggers
Ouders

Vloggers en YouTubers (6) – Geldt de reclamecode ook voor vloggers?

Lees verder

Bureau Jeugd & Media