23
mei
2018
Twitch - Bureau Jeugd & Media

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Ouders

Is Twitch veilig? (En wat is dat eigenlijk?)

Onder gamers is het populair om naar andere gamers te kijken die zichzelf tijdens het spelen filmen. Ze praten er hardop bij. Daar leren kijkers weer van. Tot nu toe deden ze dat vooral via YouTube, maar nu is er Twitch. Wat is dat? Is het veilig?

Ouders van gamers hebben misschien al door dat ze niet meer alleen op YouTube rondhangen, maar nu vooral op Twitch. Dan is de kans groot dat ze op enig moment vertellen dat ze een abonnement willen (Twitch Prime). Daarom praten we u hieronder een beetje bij. Wat is Twitch precies? Is het veilig? En hoe zit het met de kosten?

Live streams van games

Twitch.tv is een gratis dienst van Amazon, waarmee je kunt kijken naar live streams van games, zoals die door anderen gespeeld worden. Twitch is vergelijkbaar met kijken naar gaming-filmpjes op YouTube, maar dan live, en met de mogelijkheid om tegelijkertijd te chatten daarover. Dit maakt het voor gamers nóg aantrekkelijker.

Als je op de site komt, ziet het er voor gamers uit als één grote snoeppot. De streams zijn gerangschikt naar game. Er staat bij hoeveel mensen op dit moment kijken naar deze live stream. Het voelt alsof je zelf gamet, zo goed is de kwaliteit van de beelden.

Net als bij YouTube kun je op Twitch pre-rolls voorgeschoteld krijgen. Dat zijn advertenties voordat het filmpje – of de live stream in dit geval – begint. Daarnaast bevatten de streams zélf vaak ‘gesponsorde inhoud’, wat een ander woord is voor sluikreclame, vergelijkbaar met James Bond-films, waarin de held soms duidelijk zichtbaar een flesje bier drinkt van een bepaald merk. Er staat dan niet bij dat het betaald is door dat merk, en dat is ook precies de bedoeling: je neemt het onbewust wel waar, en koppelt het merk aan de positieve beleving van het gamen.

Betaalde abonnementen

Er is een betaald abonnement, genaamd Twitch Prime. Dat kost nu € 4,– per maand (vanaf september wordt dat € 6,–). Dit abonnement is inbegrepen bij een abonnement op Amazon Prime. Dat kost € 13,– per maand en is een abonnement waarmee je zonder verzendkosten producten kunt bestellen bij Amazon-Duitsland, maar ook zonder extra kosten films en tv-series kunt ophalen en boeken kunt downloaden uit een bepaalde selectie. Twitch Prime is dan een aardig extraatje, waarmee je geen pre rolls (advertenties) meer ziet, en ook nog gratis toevoegingen voor games kunt krijgen. Zoals een nieuwe outfit voor de held uit Assassin’s Creed. Als je dat spel al hebt, kun je – met een code uit Twitch Prime – dat nieuwe kostuum activeren.

Tot voor kort was er ook een Twitch Turbo abonnement, maar dat wordt niet meer aangeboden in de meeste Europese landen.

Tenslotte, wat de kosten betreft: je kunt je ook (betaald) abonneren op de streams van specifieke gamers, als je die spannend of aantrekkelijk vindt. Als gamer kun je dus ook geld verdienen met je kanaal: zij krijgen een deel van wat de kijkers betalen als ze zich abonneren op hun kanaal. Overigens kunnen die gamers zich ook zelf weer laten sponsoren door andere bedrijven, net als vloggers. Daar heb je dan geen invloed op en geen weet van.

Samenvattend:

 • de basisversie van Twitch (met advertenties) is gratis
 • abonnementen (zonder advertenties) kosten geld
 • je kunt je abonneren op Twitch Prime, of via Amazon Prime
 • je kunt je ook abonneren op specifieke streams (kanalen)

Risico’s

Nu de inhoud. Wat je via Twitch kunt zien, hangt af van de streams waarnaar je kijkt en van de dingen die de gamers daar doen (en zeggen). Daar valt op voorhand dus weinig over te zeggen. Er is ook geen Kijkwijzer voor games (Pegi) aan gekoppeld. Informatie over Pegi staat hier. Houd er in ieder geval wel rekening mee dat de meeste games die Twitch aanbiedt, behoorlijk gewelddadig zijn, en dat kijken naar live streams sowieso altijd riskant is, omdat je vooraf niet weet wat er zal gebeuren. Het taalgebruik van de gamer tijdens het gamen, kan heftig zijn. Overigens spreken vrijwel alle gamers, ook de Nederlanders, Engels tijdens het spel.

Ook de chat-functie kan risicovol zijn (voor jonge kinderen), vanwege grof taalgebruik, en ongewenste contacten met vreemden. Je bent in principe verbonden via die chat met Jan en Alleman van alle leeftijden, en van over de hele wereld.

Je zou afspraken kunnen maken met je kind, om niet te kijken naar games die een te hoge Pegi (leeftijds-)classificatie hebben. Maar dan moet je dus wel zelf – via Pegi.info – de leeftijd van zo’n game opzoeken… Ook zou je kunnen afspreken dat ze voorzichtig zijn op de chat: zeg alleen dingen waar je je later niet voor hoeft te schamen en ga niet mee in het beledigende gedrag. Gamers zijn soms erg onvriendelijk voor nieuwkomers of mensen die fouten maken bijvoorbeeld. Is dat nodig? Is dat stoer? Hoezo?

Twitch heeft overigens wel een optie voor ouders, om de toegang tot gewelddadige games te beperken, en om grof taalgebruik (in de chats) te filteren. Maar dan moet je het Twitch-account wel zélf – als ouder – hebben aanmaakt. Het is echter heel eenvoudig voor kinderen om een nieuw account (voor henzelf) aan te maken, waar uw ouderlijke beperkingen niet voor gelden. Daar heb je dus eigenlijk niet zo veel aan, aan die optie…

Advies voor kinderen 10 – 13 jaar

 • Volgens de spelregens van Twitch mogen kinderen pas met 13 jaar een account maken. Tussen de 13 en 18 jaar mag het alleen met toestemming van de ouders.
 • Als jij het eerder toestaat, maak dan alleen gebruik van de gratis versie (omdat de betaalde versies weinig toevoegen);
 • Maak afspraken met je kind over de games waar hij wel en niet naar mag kijken (op basis van de bijbehorende leeftijds-classificaties van Pegi;
 • Gebruik Pegi.info om voor afzonderlijke games te controleren of die wel geschikt zijn, qua leeftijd;
 • Laat ze alleen naar Twitch-streams kijken als je zelf in de buurt bent, zodat je weet wat ze zien en horen;
 • Maak afspraken over tijdsbesteding. Wie eenmaal op Twitch zit, heeft geen enkele reden meer om daarmee te stoppen. Het slurpt snel al je tijd op.
 • Praat over het taalgebruik in de chat: vraag je kind niet mee te gaan doen met grof gedrag. Het lijkt stoer, maar is het niet.

In Nederland mogen kinderen eigenlijk pas vanaf 16 jaar een account aanmaken, laat staan dat ze voor die tijd een abonnement mogen afsluiten. Dat was altijd al zo, maar nu de nieuwe privacywet ingaat op 25 mei aanstaande, wordt dat strenger gehandhaafd en moet iedereen weer even alert zijn op de regels. Ouders kunnen dit moment benutten om nog eens te praten over het maken van accounts en het afsluiten van abonnementen online. Voor welke dienst dan ook. Ook kopen online kan niet onder de 16 jaar. Nergens. Tenzij met toestemming van de ouders.

In het algemeen geldt dus: voor alles op internet heb je toestemming nodig tot je 16e. Of je nu een gratis account maakt, of betaald. Dit is dan ook een goed moment om te bespreken waar je wel en geen toestemming voor geeft. Geef aan dat je je kind best wat vrijheid en online plezier gunt, maar dat je liegen zult bestraffen. Aan de andere kant: toestemming vragen moet voor een tiener ook geen beschamende toestand worden: ze krijgen juist behoefte aan meer autonomie. En dat wordt dus ruzie als je hem nooit vertrouwt of zo strak aan het lijntje houdt dat hij nooit wat mag. Vind dus een goede balans, waarbij openheid en interesse in elkaars standpunt en behoeften, belangrijk is.

NB: Voor basisschoolkinderen is Twitch eigenlijk geen geschikte dienst doordat de games die gespeeld worden vrijwel allemaal een Pegi hebben van 12 jaar of ouder. Een uitzondering is het populaire Minecraft. Dan kan het wel, maar weet dan dat ze dan ook naar alle andere games kunnen kijken. 

En tot slot:

 • Blijf altijd positief, geïnteresseerd en belangstellend;
 • Er zitten ook positieve kanten aan gamen – vraag je kind daar ook eens naar: wat leert hij, waar wil hij beter in worden?
 • Leg wel grenzen op en help je kind zich te houden aan deze grenzen. Want uit onderzoek weten we dat de kans op problematisch game-gedrag groter is als ze niet al jong geleerd hebben zichzelf te reguleren. Ook weten we dat heel streng en autoritair zijn juist een averechts effect heeft.
 • Vraag je kind wat hij zo leuk vindt aan games, ga af en toe eens naast hem zitten om te vragen wat hij doet, en laat hem daarover vertellen. Op die manier houd je het thuis gezellig, waardoor de kans groter is dat hij de grenzen die u hem oplegt (qua games die hij wel en niet mag spelen, en de tijd die hij besteedt aan gamen) zal accepteren.
 • U hoeft er zelf niets aan te vinden, aan die games en ook niet te begrijpen waarom het leuk is om naar andere gamers te kijken, om je kind toch te gunnen dat hij hier tijd aan besteedt.
 • Help hem om ook andere doelen te willen bereiken. Zoals: op tijd aan tafel, genoeg slaap en goede schoolresultaten. Net zo belangrijk als gameplezier…
Gerelateerde berichten
Mediawijsheid en reflectie - Bureau Jeugd en Media
Scholen

Mediawijsheid na corona – welke lessen zijn geleerd?

Lees verder

Bureau Jeugd & Media