10
mei
2017
handschrift

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Ouders

Handschrift blijft belangrijk

Duitse ouders en kinderen vinden het gewone schrijven met de hand nog steeds erg belangrijk, ondanks de digitalisering, zo blijkt uit onderzoek.

De online enquête, uitgevoerd door het Duitse communicatiebureau Rabach Kommunikation in november 2016 in opdracht van Stabilo Education, wijst uit dat het handschrift geen aflopende zaak is, maar een belangrijke basisvaardigheid in het dagelijks leven. Weliswaar is de digitalisering al jaren niet meer weg te denken, toch schrijft bijna 80% van de 1.187 ondervraagde volwassenen en meer dan 93% van de 536 ondervraagde kinderen in de leeftijd van 6 tot 10 jaar dagelijks meerdere keren met de hand. Bovendien is een handschrift veel meer dan alleen maar een aaneenschakeling van letters en cijfers. Het biedt de mogelijkheid je persoonlijkheid te tonen of uitdrukking te geven aan je emoties. Bijna 90% van de ondervraagde ouders en kinderen denkt dat aan een handgeschreven tekst meer waarde wordt gehecht. Bovendien is 91% van zowel de ondervraagde ouders als de ondervraagde kinderen het met de stelling eens dat ze baat hebben bij het afvinken en wegstrepen van handgeschreven taken op een to-do-lijst.

Verband tussen schoolprestaties en vloeiend schrijven

Ook werd de relatie tussen het beheersen van een vloeiend handschrift en de schoolprestaties onderzocht. Ongeveer 90% van de ouders en kinderen is ervan overtuigd dat een vloeiend handschrift de schoolprestaties sterk tot zeer sterk beïnvloedt. Wetenschappers en pedagogen beschouwen de elementaire schrijfvaardigheid al langer als een doorslaggevende factor, naast rekenen en lezen.

Thuis oefenen helpt

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in totaal slechts een uur per week spelenderwijs oefenen met schrijfmotoriek, aantoonbaar sneller en beter leren schrijven. Om kinderen, ouders en pedagogen bij het leren schrijven te ondersteunen, heeft Stabilo Education verschillende oefenboekjes gemaakt. Filmpjes met oefeningen vind je hier.

Bron: persbericht

Gerelateerde berichten
ChatGPT geeft antwoord - Bureau Jeugd en Media
AI

ChatGPT over de impact van schermgebruik op kinderen, ouders en de opvoedrelatie

Lees verder

Hulp vragen - Bureau Jeugd en Media
Onderzoek

Helft jongeren zoekt geen hulp bij nare ervaringen online

Lees verder

geweld in games - Bureau Jeugd & Media
Online jeugdcultuur

Geweld in games: hoe praat je daarover met kinderen en jongeren?

Lees verder

Bureau Jeugd & Media