8
april
2018
praten over sexting en grooming

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Ouders

Hoe praat je met je kind over sexting en grooming?

Irma Schijf (politie) vlogt over vermiste personen. In het kader daarvan interviewde ze Solange Jacobsen over grooming en sexting en vermiste kinderen. We volgen dat hier op met tien tips voor ouders om met kinderen te praten over sexting.

Tien tips voor ouders om met kinderen te praten over sexting en grooming

 1. Gebruik alledaagse gebeurtenissen als aanleiding voor een gesprek.
  U kunt uw kind vragen naar een verhaal van tv. Zoals een naaktfoto van een bekende Nederlander die is uitgelekt of een nieuwe app. Vraag eens of uw kind die app kent. Wat doet hij of zij daarmee? Welke andere apps gebruikt hij of zij nog meer?
 2. Praat met elkaar terwijl jullie iets aan het doen zijn. 
  Bijvoorbeeld tijdens de afwas, winkelen, autorijden of de hond uitlaten. Soms praat het makkelijker als je elkaar niet aankijkt. Een grapje kan helpen om de spanning te verminderen.
 3. Stel vragen die uw kind aan het denken zetten.Vraag rustig door na een antwoord en stel commentaar zo lang mogelijk uit. Bij een vraag waar je kind ‘ja’ of ‘nee’ antwoordt, vraag je door: ‘Hoezo?’. ‘Leg eens uit?’. ‘Heb je dat al eens meegemaakt?’. ‘Waarom denk je dat?’. Alles is goed, als u maar voorkomt dat er een oordeel in uw vraag zit. Pubers willen best praten, als ze maar niet bekritiseerd worden. Overigens is geen antwoord niet altijd een teken dat ze niet nadenken. Goede vragen sudderen door op de achtergrond.
 4. Geef uw kind de kans om positieve verhalen over social media met u te delen.
  Vraag uw kind om eens te laten zien wat hij of zij op social media doet of ontdekt heeft. Jongeren vinden het vaak leuk om dit te vertellen. De kans is groot dat uw kind hierover meer weet dan u zelf. Zo begrijpt u beter waarom uw kind sociale media aantrekkelijk vindt, met wie hij of zij contact heeft én leert u gelijk een beetje bij. Wees daarbij niet controlerend, maar toon interesse.
 5. Praat met uw kind ook over vervelende kanten van social media.
  Het is goed om over de leuke kanten van social media, relaties en seks te praten. Het is ook belangrijk om met uw kind over vervelende kanten van social media te praten zoals grooming. ‘Ik las laatst over een jongere dat door een man was verleid via Instagram. Ze dacht dat het iemand van haar eigen leeftijd was. Heb jij zoiets wel eens gehoord? Wat kan je doen om te voorkomen dat dat gebeurt?’. Nodig uw kind uit om het u te vertellen als ze iets niet vertrouwen. Dan kunt u ze helpen.
 6. Vraag naar de mening van uw kind.
  Soms zijn pubers zelf heel kritisch over anderen. Dat is een mooie gelegenheid voor een gesprek. ‘Hoe zou jij dat dan doen?’. ‘Kun je je voorstellen waarom die ander dat zo gedaan heeft?’. Vraag door naar de mening van uw kind. Zo ontwikkelt uw kind waarden en normen en voelt het zich meer serieus genomen. Voorbeeld: tieners hebben de neiging om slachtoffers van sexting keihard te veroordelen. ‘Had ze maar niet zo stom moeten zijn.’ Probeer uw kind zich te laten inleven in die ander. Vraag: ‘Wat is stommer: wat zij gedaan heeft of wat degene gedaan heeft die de foto’s stiekem heeft doorgestuurd?’ Soms helpen zulke vragen om ze nog beter te laten nadenken. Luister eerst en geef pas daarna aan wat u er zelf van vindt.
 7. Stimuleer uw kind duidelijk eigen wensen en grenzen aan te geven. Jongeren vinden het soms lastig om hun eigen wensen aan te geven en grenzen te bewaken. Soms doen ze dingen die ze eigenlijk nog niet willen. Praat daarover. Bespreek situaties waarin een jongere zich onder druk gezet kan voelen door de ander bijvoorbeeld graag sexy beelden wil uitwisselen. Erken dat het soms moeilijk is om ‘nee’ te zeggen, maar versterk uw kind in het gevoel dat hij of zij daar alle recht toe heeft.
 8. Vertel uw kind dat het altijd bij u terecht kan.Ook om over lastige onderwerpen te praten of als hij of zij ergens mee zit. Het lijkt vanzelfsprekend, maar het is toch goed om het af en toe te zeggen. Zeg gewoon eens hardop: ‘Ik zal er altijd voor je zijn en niet boos worden als je iets gedaan hebt waar je spijt van hebt. Bedenk dat je mij altijd om hulp kunt vragen, ook als er iets is met een vriend of vriendin waarover je wilt praten.’
 9. Praat open en eerlijk over liefde en seks.
  Vertel het ook gewoon eerlijk als u het moeilijk vindt om erover te praten. Het mag ook best lacherig zijn. Als de onderliggende boodschap maar duidelijk is: ‘Aan mij heb je wat, ik ben beschikbaar om met je te praten als jij dat wilt.’
 10. Bekijk de filmpjes op uwkindenseks.nl.
  Hier kunt u zien hoe andere ouders met hun kinderen praten over internetgebruik, sexting en pornowebsites.

Meer weten?

 1. Drie filmpjes voor ouders met uitleg en tips over omgaan met sexting in de mediaopvoeding.
 2. Hier kun je een brochure voor ouders online lezen.
 3. Hier vind je een pdf van deze ouderbrochure, die je kunt downloaden.
 4. De vlogs van Irma Schijf staan hier. Aflevering 8, 9 en 10 gaan over sexting en grooming, waarin Solange Jacobsen (Bureau Jeugd & Media) geinterviewd wordt.
Gerelateerde berichten
Jacqueline Kleijer over Andrew Tate bij NOS Met het Oog op Morgen 3 januari 2023
Online jeugdcultuur

Mediaopvoeding en Andrew Tate

Lees verder

Seksuele opvoeding - Kinderen en naaktheid - Bureau Jeugd en Media
Online jeugdcultuur

Kinderen en naaktheid – het blijft ongemakkelijk

Lees verder

Hulp vragen - Bureau Jeugd en Media
Online jeugdcultuur

Mediawijsheid is belangrijk voor wie zich niet goed voelt

Lees verder

Bureau Jeugd & Media