21
juli
2018

Gepubliceerd door Frederique Olland in Ouders

Een vakantie zonder WiFi en schermen heeft voordelen

Hoera, het is vakantie! Alle tijd om écht samen te zijn met je gezin en leuke dingen te doen. Naar het strand, museum, dierentuin of pretpark bijvoorbeeld. Gewoon lekker relaxen. En het liefst zonder ruzie en discussies over tablets en telefoons of chagrijnige kinderen omdat de WiFi zo slecht is in het vakantiehuisje…

‘Voor veel ouders betekent de zomervakantie dat ze nogal moeite hebben om hun kind van de bank en van de smartphone af te krijgen. Hoe gaan jullie daarmee om en hebben jullie daar tips voor?’ Die vraag werd vorige week aan Koning Willem Alexander en Maxima gesteld. Het antwoord kwam heerlijk nuchter en resoluut: ‘Wij hebben schermloze weken tijdens de vakantie. Gewoon geen telefoons en geen iPads. Nou, dan is het probleem heel snel opgelost‘.

Hulde! Niet alleen aan de Koning en Koningin, maar aan alle ouders die de uitdaging durven aangaan om hun pubers of adolescenten tijdens vakantie de toegang tot WiFi te ontzeggen. Dat is namelijk geen gemakkelijke (opvoedkundige) opgaaf. Al helemaal niet als je eigenlijk wilt ontspannen, zoals tijdens een welverdiende zomervakantie. Ik spreek uit ervaring met mijn eigen adolescente kinderen vorig jaar toen die heerlijke plek in Toscane, die nog mooier was dan op de veelbelovende foto’s, beperkte toegang tot internet bleek te hebben… Dat is frustrerend en even slikken als je 12+ bent. Je sociale leven speelt zich immers grotendeels online af.

De voordeur op slot: niemand er meer in of uit!

Verplaats je eens in jouw kind. Stel je voor dat je ergens naartoe gaat waar de WiFi wél goed werkt, maar je geen smartphone of iPad mag gebruiken, dan kun je je voorstellen dat zo’n opvoedkundige maatregel als zeer heftig wordt ervaren. Het is alsof je ouders de voordeur op slot doen en zeggen dat je niet meer naar buiten mag. En dat er bovendien niemand meer naar binnen mag, ook al staan ze voor de deur. Geen enkele ouder waagt zich hier doorgaans aan. En niet onterecht. Contact met vrienden en andere ‘peers’ is zeker in de puberteit een levensvoorwaarde.

Even doorbijten, het levert wat op

Toch is het helemaal niet verkeerd om een uitzondering te maken. Juist in de vakantieperiode. Het ontzeggen van toegang tot WiFi heeft namelijk ook voordelen en geeft ze een belangrijke ervaring mee. Na een korte afkickperiode, meestal van een dag of twee, ervaren ze dat een leven zonder sociale druk van buitenaf heel relaxed is. (Dat geldt trouwens net zo goed voor ouders). De chaos in het zich nog ontwikkelende brein verdwijnt, zodat ze weer aan andere dingen toekomen. Dan ervaren ze opeens de wereld om hen heen. Ze voelen vooral dat ze voor het eerst sinds tijden pas echt tot rust komen. Best essentiële dingen dus. Ze luisteren ook beter naar wat anderen zeggen en ontdekken dat dat best interessant is. En, echt waar, de gesprekken worden interessanter dankzij minder afleiding en ruis van buitenaf. Niks leuker dan een goed gesprek met kinderen die er steeds interessante meningen en visies op na houden ;).

Tips voor de afkickperiode

Of de vakantie nu bewust of onbewust schermloos is, die 2 eerste dagen afkicken moet je wel samen doorkomen. Hierbij enkele tips:

  • Wees duidelijk en exact over de schermloze periode: vanaf wanneer? hoe lang? etc.
  • (Schep dus geen valse, onduidelijke verwachtingen).
  • Maak de schermvrije periode bij voorkeur minimaal 5 dagen. (Na de afkickdagen pluk je de vruchten).
  • Sluit aan bij het gevoel van je kinderen: het is irritant om geen WiFi te hebben en best lastig om niet online te zijn.
  • Gedeelde schermloze smart is halve smart! Zelf dus ook geen smartphone of laptop!
  • Moet je per se voor je werk online zijn? Doe het dan op gezette tijden, buiten het zicht.
  • Ga leuke dingen doen ter afleiding; vooral dingen die de kinderen niet verwachten.
  • Neem bordspellen mee in de koffer en koop extra lekkere versnaperingen voor tijdens het spel.
  • Maak het lievelingseten ter compensatie. Even geen principieel gedoe over vitamines. Die komen straks weer op tafel.
  • “Choose your battles”: laat andere correctie- en opvoedissues naar de achtergrond verdwijnen. Je hebt misschien je handen al vol aan het doorkomen van de opstart van de schermloze periode).

Succes met de afkickperiode en een heerlijke vakantie gewenst! Wie weet wordt het een succes en opperen de kinderen de volgende keer zelf om een WiFi- en schermvrije vakantie te doen!

Gerelateerde berichten
Kaspersky helpt ouders met test en digitaal magazine
Ouders

Nieuw digitaal magazine over mediaopvoeding 4 – 12 jaar

Lees verder

Mediawijsheid en reflectie - Bureau Jeugd en Media
Scholen

Mediawijsheid na corona – welke lessen zijn geleerd?

Lees verder

Bureau Jeugd & Media