juni
2018
Gepubliceerd door Justine Pardoen in Ouders
Apple introduceert time-management tools voor iPhone
Apple probeert zijn gebruikers te helpen bij het managen van de tijd die ze besteden aan hun smartphone en introduceert daarom drie tools.
De Apple-watchers hadden het al aangekondigd: vandaag zou Apple naast nieuwe gadgets, een nieuw OS en meer, ook iets aankondigen waarmee gebruikers hun tijd beter in eigen bezit kunnen houden: vooral voor hen die zich te veel laten afleiden door alle prikkels die de iPhone geeft.
Alles wat je afleidt van pijn, kan verslavend zijn
Het woord ‘verslaving’ is tijdens de presentatie niet genoemd. Wel: afleiding (distraction). In dat kader stond er afgelopen weekend een interessant stuk in de Volkskrant van Nir Eyal, schrijver van het boek Hooked. waarin hij uitlegt dat wij niet zozeer verslaafd zijn aan onze gadgets, maar aan de afleiding zelf. We checken de hele dag gestresst onze berichtjes onder het mom van: ‘misschien heeft mijn baas me nodig’ of ‘wat als er iets ergs gebeurt?’ Maar eigenlijk zoeken we gewoon afleiding. Van een saaie echtgenoot, kinderen die ons gek maken, van onszelf.
Voor een klein deel van de gebruikers kan dit soort technologische producten verslavend zijn. Maar het is een gedragsverslaving. Er zitten geen middelen in die je hersens aantasten. Daarom trek ik in mijn praatjes ook niet meer de vergelijking met roken, wat ik vroeger wel deed. Die parabel is misplaatst, want dan denken mensen aan nicotine en dat is een verslavend middel. Dan kun je nog beter de vergelijking trekken met cannabis. Daarin zitten geen verslavende stoffen, en toch raakt 9 procent van de gebruikers eraan verslaafd. Grappig dat juist nu cannabis gedereguleerd wordt, men Facebook aan banden probeert te leggen. Allebei zijn ze mogelijk verslavend, maar het punt is: alles wat je afleidt van pijn kan verslavend zijn. Echt álles.
En dus moet je je afvragen: welke pijn heb ik? Waar wil ik van weg? Wat ben ik aan het vermijden? En dan ook verder kijken dan tech, want daar zit niet het eigenlijke probleem, het is meer een symptoom. Eyal: “Waarom kijk je zoveel voetbal als je eigenlijk tijd wilt doorbrengen met je kinderen? Waarom werk je zoveel, als je eigenlijk meer gericht wilt zijn op je hobby’s en je persoonlijke ontwikkeling?”
Oplossing van Apple: gebruik tech om tech te minderen
Apple introduceert drie features:
- Do not disturb tijdens de nacht.
- Notificaties op het beginscherm kunnen worden gegroupeerd en beter worden beheerd.
- Screen Time: een app die je wekelijks een gedetailleerd verslag geeft hoe je de iPhone hebt gebruikt hebt. Tegelijkertijd kun je in je gebruik van bepaalde apps beperkingen aanbrengen.
Ongetwijfeld handig. Maar de wezenlijke vraag wordt hier nog niet mee getackeld. Waarom vinden we het zo lekker om ons te laten afleiden? Gaan we vooral aan symptoombestrijding doen met deze tools, of gaan we de echte vraag aan: waar zit onze pijn?
Ken uzelf
Wie zichzelf leert kennen, kan zichzelf ook beter managen. Zelfregulatie (een van de 21e eeuwse vaardigheden genoemd) is een belangrijke vaardigheid die kinderen en jongeren tot 28 jaar nog aan het leren zijn. Ze worden daar steeds beter in, maar dat gaat niet vanzelf. Ze hebben ons nodig om daarbij te helpen, en de interventie gaat via het denken. Tools zijn handig, maar als je ze inzet zonder na te denken over jezelf, zonder reflectie, dan helpen ze feitelijk nog niets. Dan worden we volledig afhankelijk van onze tools om onszelf te managen… In die zin heeft Apple het goed gezien dat dit hét moment is om deze tools commercieel te kunnen benutten. Een paar jaar geleden zou het als betuttelend zijn gezien. Nu zat de hele zaal uitbundig te applaudisseren en te joelen. Blij met de geboden ketens om eigen vrijheid terug te krijgen. Hoe ironisch…