25
juni
2018
Fortnite

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Online jeugdcultuur

Fortnite Battle Royale (Pegi 12)

De Volkskrant schreef een mooi stuk over Fornite. Het spel waarvan ouders vertellen dat het hun kinderen van hun huiswerk houdt. Wat is het voor een spel?

Fortnite (volledig Fortnite Battle Royale) heeft 125 miljoen spelers en is wereldwijd een enorm succes. En dan is de game nog niet eens uitgebracht voor Android, ’s werelds grootste besturingssysteem voor smartphones. Wat maakt dat Fortnite zo’n succes geworden is?

Om te beginnen is het spel gratis. Maar het is ook geschikt voor een grote groep spelers (Pegi 12), omdat er geen bloed van het scherm spat. Je begint een potje met 100 spelers, en speelt net zolang tot eentje winnaar is. Wie wordt neergeschoten, kijkt daarna mee met de dader, tot uiteindelijk een van de honderd spelers winnaar is en eeuwige roem krijgt toegezwaaid. Wanneer je gewond bent geraakt, kunnen teamleden je een heal geven in de vorm van zwachtels of medicijnen. V-Bucks zijn het officiële betaalmiddel in de game, voor het aanschaffen van bijvoorbeeld een nieuwe outfit. Hoewel Fortnite een schietspel is, is het een vriendelijke variant, een soort vossenjacht. Prettig idee voor ouders.

Het belangrijkste succesaspect is misschien wel dat spelers pals battalions kunnen formeren: met een groepje vrienden proberen het spel te winnen. Het spel is een jacht. Op tegenstanders, maar ook op buit, die overal verstopt ligt.

Om de spanning hoog te houden, wordt het speelterrein gedurende elke game steeds kleiner door een dodelijke storm die telkens een groter deel van het eiland omspant. Aardig is ook dat spelers eigen stellages kunnen bouwen om dekking te zoeken en om de omgeving te kunnen overzien, een beetje zoals in de voormalige hit Minecraft.

Fornite dance challenge

Er zit gekkigheid in, zoals de dansjes die spelers kunnen doen (en die hun voetbalhelden ook geregeld op het veld laten zien). En zo is er op YouTube alweer een hele cultus ontstaan rond deze dansjes: de Fornite Dance Challege..

Zie verder in De Volkskrant.

We horen graag jullie ervaringen met de inhoud. Hebben jullie dochters die het spel spelen? Onze indruk is dat meiden het ook een leuke game vinden.

Hier geeft Meester Sander een uitleg:

Gerelateerde berichten
verslaving sociale media
Onderzoek

Verslaafd sociale-mediagedrag leidt tot concentratieproblemen en slechtere cijfers

Lees verder

politie geeft les over sexting
Online jeugdcultuur

Reactie op het advies over sexting van de politie

Lees verder

Bureau Jeugd & Media