februari
2023
Gepubliceerd door Justine Pardoen in Online jeugdcultuur
Dickpics roepen walging op
Helpwanted deed onderzoek naar dickpics — in goed Nederlands: piemelplaatjes. De meeste meiden en jongens moeten er niks van hebben, het roept walging op. Terwijl jongens die ze sturen, daar geen idee van hebben.
Vandaag is het Safer Internet Day – altijd op de zevende dinsdag van het jaar. Een Europese dag, vandaar in het Engels. Veilig internet voor kinderen en jongeren even extra onder de aandacht.
Eén op de vijf meisjes en vrouwen boven de 12 jaar heeft wel eens een dickpic ontvangen, blijkt uit onderzoek van Helpwanted. Ze krijgen ze van bekenden en onbekenden: 76% ervaart walging bij het krijgen hiervan, terwijl 86% van de verzenders juist hoopt seksuele opwinding te bereiken. Slechts 2% raakt seksueel opgewonden bij het ontvangen van een dickpic.
Ongevraagd en ordinair
Bijna geen van de ontvangers (88%) vroegen om het sturen van een dickpic, stemden ermee in of gaven hints om er een te ontvangen. Dickpics, zowel het ontvangen als het versturen, worden door de meerderheid als een ‘onvrijwillige seksuele interactie gezien’. Na ‘walging’ vindt een grote groep (60%) het ontvangen ‘ordinair’. Een meerderheid (54%) geeft helemaal geen reactie op het ontvangen van een dickpic. Een oorzaak kan zijn dat ze niet weten hoe zij kunnen reageren.
Mannen vinden het leuk, vrouwen niet
Het onderzoek van Helpwanted laat zien dat bijna twee keer zoveel mannen naaktbeelden van zichzelf sturen als vrouwen. Mannen zijn ook beduidend positiever over het ontvangen én het versturen van een dickpic. Ze vinden het dan ‘normaal’ en ‘het hoort bij het flirten’. Ze noemen het ‘gangbaar’ en ‘spannend’. Vrouwen zien het vaker als ‘onvrijwillige seksuele interactie’ en vinden het ‘beledigend’.
Arda Gerkens, directeur Helpwanted: “We zien dus dat er een groot verschil van beleving is tussen degene die de foto stuurt en degene die hem ontvangt. Natuurlijk kan het sturen van sexy foto’s onderdeel zijn van iemands seksleven. Zeker voor jonge mensen bij wie het sociale leven voor een belangrijk deel online plaatsvindt. Maar we zien het eigenlijk bij alle leeftijden. Check van tevoren wel of het oké is, als je een dickpic stuurt. En respecteer het vooral ook als iemand ‘nee’ zegt. Een ongevraagde dickpic kan namelijk zeer intimiderend zijn voor de ontvanger. In dat geval is het gewoon seksueel overschrijdend gedrag.”
Bron: ‘Dickpics onder de loep’ van Helpwanted. Helpwanted is onderdeel van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM).
Heb je te maken met online grensoverschrijdend gedrag? Bel of chat gratis en anoniem met Helpwanted via helpwanted.nl