mei
2017
Gepubliceerd door Justine Pardoen in Online jeugdcultuur
App checkt of een foto bewerkt is
ook kun je jezelf continu met iedereen over de wereld vergelijken. Luka en Rosalie merkten in hun omgeving al dat mensen eerder een ontevreden zelfbeeld kregen door social media en met hun app willen ze relativering bieden en het idee van perfectie ontkrachten. “De vraag is: met wat vergelijk je jezelf eigenlijk? Met iets realistisch of iets totaal onrealistisch?”
Jezelf vergelijken met anderen is van alle tijden, maar door social media begint dit steeds meer een maatschappelijk probleem te lijken. Bijna de helft van de jongeren (47 procent) die per dag langer dan drie uur aan social media spendeert, geeft aan niet blij te zijn met zijn of haar uiterlijk. Bij het zien van de ene na de andere perfecte foto, daalt het zelfvertrouwen. Dat geldt niet alleen voor meisjes, maar ook voor jongens, zo blijkt uit onderzoek.
Check-mate is speciaal ontwikkeld voor jongeren die zich onzeker voelen door social media. In drie kliks wordt de foto gecheckt op bewerkingen als filters, Photoshop, helderheid en ‘mooimaak- standaarden’. Het is niet mogelijk om te zien welke apps of tools er precies zijn gebruikt voor de bewerkingen.
Ook normale mensen worden gefotoshopt
Jongeren weten inmiddels wel dat de foto’s van de modellen in magazines zijn gephotoshopt, maar je ziet ook steeds minder gewone foto’s van normale mensen. Op sociale media zijn ook fotos van mensen uit je eigen omgeving mogelijk bewerkt. Je ziet eigenlijk geen normale mensen meer. Ook voor hen zijn modellen dus de norm. De studenten wilden dit aan de kaak stellen. Met de app Check-mate kun je weer zien wat het normale is, is het idee.
Er is een mooi promo-filmpje gemaakt:
https://content.tmgvideo.nl/embedframe?account=di4JEM3QppiD&item=IRch-IcR_Rex
Bron: Metro