27
september
2022
All we need is likes... Bureau Jeugd en Media

Gepubliceerd door Justine Pardoen in Online jeugdcultuur

All we need is likes…

Bijna alle Nederlandse kinderen (gr 7 en 8) willen dat er iets verandert aan hoe gemeen mensen zich online gedragen. Dat blijkt uit een opiniepeiling die Netwerk Mediawijsheid hield onder kinderen uit groep 7 en 8, in aanloop naar de Week van de Mediawijsheid.

Netwerk Mediawijsheid hield een opiniepeiling onder kinderen in groep 7 en 8 en vroeg ze te reageren op beweringen en vragen als “Door sociale media heb ik geleerd om minder te pesten of te kwetsen” of “Heb je wel eens gezien dat iemand online gekwetst of buitengesloten werd?”. Dan blijkt dat 55% heeft wel eens gezien dat er iemand online gekwetst of buitengesloten werd — denk aan blokkeren, (stiekem) een nieuwe groep aanmaken en een persoon niet uitnodigen, iemand niet mee laten spelen in een game of roddelen over iemand die niet in de groep zit.

Bang

Meer dan de helft zei dat ze ook iets van gezegd hebben als ze zulk onaardig gedrag tegenkwamen. Dat is best positief, want zo makkelijk is het niet om je uit te spreken als je onrecht ziet. Kinderen weten nog niet wat ze kunnen doen, of zijn bang om zelf het mikpunt te worden. Ze durven dat dan ook vaker online (35%) dan offline (15%).

De groep kinderen die aangaf niet te reageren op onaardig gedrag online, deed dat ook uit angst voor haatreacties of om zelf buitengesloten te worden. Dat de meerderheid aangeeft voor een ander op te komen, laat zien dat kinderen al op jonge leeftijd bewust zijn van het feit dat onaardig digitaal gedrag iemand kan kwetsen. Dat blijkt ook uit de peiling waar 1 op de 4 kinderen zegt spijt te hebben van een vervelende online (re)actie. Bron: persbericht Netwerk Mediawijsheid.

Praten in de klas

Praten over sociaal gedrag  — hoe kun je aardig zijn, wat is jouw grens — is belangrijk. Al op jonge leeftijd kun je het daarover hebben. Wat kun je doen? Hoe kun je voor iemand opkomen?

Voor het basisonderwijs is er jaarlijks een week waarin groep 7 en 8 mee kan doen met de serious game MediaMasters, tijdens de Week van de Mediawijsheid. Dit jaar is dat van 3 t/m 11 november. Meedoen is gratis: www.mediamasters.nl en aanmelden kan nog. Het thema ‘aardig doen’, prosociaal gedrag en voor elkaar opkomen, zit daar dit jaar in.

Voor het voortgezet onderwijs sluit het thema Aardig, van De InternetHelden aan op de Week van de Mediawijsheid. De les Wat betekent aardig doen eigenlijk?, stelt bijvoorbeeld de vraag of aardig doen online anders is dan offline. Het zijn lessen waarin leerlingen van de onderbouw reflecteren op hun eigen ervaringen, maar ook luisteren naar de verhalen van anderen. Ze leren over zichzelf door hun eigen ervaringen te relateren aan die van hun leeftijdgenoten. Uit zichzelf delen ze dit soort online ervaringen, hun gevoelens en gevolgen voor welzijn, vrijwel niet met elkaar.

Ook hebben we het als het om internet gaat, vaak over wat er mis gaat. Maar het is ook fijn om stil te staan bij wat er wél goed gaat en fijn is aan contact via sociale media. We need likes more than hate.

Gerelateerde berichten
Scholen

Tip: Doe de Privacy Quickscan voor scholen

Lees verder

Ouders

Een vakantie zonder WiFi en schermen heeft voordelen

Lees verder

Bureau Jeugd & Media